Menu

Nyt fra ECO-konferencen 2024: SELECT-undersøgelsen om Semaglutid

Udgivet: 16. maj 2024 af Speciallæge Hung Le


European Congress on Obesity 2024 logo

Den seneste forskning præsenteret på European Congress on Obesity (ECO) 2024 kaster nyt lys over den potente vægttabsmedicin semaglutid (Wegovy) og dens kardiovaskulære fordele. SELECT-undersøgelsen viser bemærkelsesværdige resultater, der kan ændre vores tilgang til behandling af fedme og kardiovaskulær sygdom.

Langvarige fordele ved Semaglutid

SELECT-undersøgelsen fulgte 17.604 deltagere over fire år. Disse deltagere, som alle havde eksisterende kardiovaskulær sygdom, overvægt eller fedme, men ingen diabetes, opnåede et gennemsnitligt vægttab på 10,2% af deres kropsvægt og en reduktion i taljemål på 7,7 cm. Disse resultater er ikke kun imponerende, men også vedvarende over tid.

Semaglutid og reduktion af kardiovaskulære hændelser

En af de mest bemærkelsesværdige fund var, at semaglutid reducerede risikoen for store negative kardiovaskulære hændelser (MACEs) med 20%. Dette inkluderer hændelser som hjerteanfald og slagtilfælde. Det interessante er, at disse kardiovaskulære fordele blev observeret uanset graden af vægttab, hvilket tyder på, at semaglutid har direkte positive effekter på hjertet og blodkarrene.

Fordele for en diverse patientgruppe

Deltagerne i SELECT-undersøgelsen var en varieret gruppe, mange med forudgående kardiovaskulære hændelser og en højere alder end dem, vi typisk ser i vægttabsstudier. Dette gør resultaterne særligt relevante for en bredere patientgruppe, som ofte er mere udsat og kræver specialiseret behandling.

Langsigtet vægttabsvedligeholdelse med Semaglutid

En anden vigtig pointe fra undersøgelsen er, at vægttabet blev vedligeholdt over hele fireårsperioden. Patienterne mistede i gennemsnit 9-10% af deres kropsvægt, hvilket er både klinisk betydeligt og respektabelt.

Subgruppeanalyser: Hvem får mest ud af behandlingen?

Undersøgelsen viste også, at kvinder tabte mere vægt end mænd, og at højere baseline BMI korrelerede med større vægttab. Disse data hjælper med at forstå, hvilke grupper der kan få mest ud af semaglutidbehandlingen.

Sikkerhed og bivirkninger af Semaglutid

Færre patienter i semaglutidgruppen oplevede kardiovaskulære hændelser sammenlignet med placebogruppen, hvilket fremhæver lægemidlets sikkerhedsprofil.

Fremtidige perspektiver for Semaglutid i vægttabsbehandling

Selvom resultaterne er lovende, er det vigtigt at fortsætte med at undersøge de langsigtede effekter af semaglutid, især når det gælder morbiditet og mortalitet. Men indtil videre ser semaglutid ud til at være en banebrydende behandling for både vægttab og kardiovaskulær sundhed.

Hold øje med flere opdateringer fra ECO-konferencen 2024 for at lære mere om de nyeste fremskridt inden for fedme- og kardiovaskulær forskning.

Din garanti for ekspertise og sikkerhed i sundhedspleje

Speciallæge Hung Le, en højt respekteret specialist, er stolt ejer af Skanfeld.

Dette understreger vores urokkelige engagement i at sikre den højeste standard for patientpleje og sikkerhed.

hung

Speciallæge Hung Le

Ejer af Skanfeld